Deel deze pagina!
Regionale ontsluiting Geel moet verkeersknoop Sint Dimpna ontwarren
door Hans ClaesenMobiliteit, Regionale Ontsluiting GeelDerde keer goede keer, zo voelt het wel een beetje. In de reeks van blogartikels over de verkeerssituatie en de leefbaarheid van Sint Dimpna - de voorgaande artikels lees je hier (1) en hier (2) - kunnen we toch voorzichtig over een doorbraak spreken. Gisteren werd door de stad Geel een persbericht de wereld ingestuurd met de mededeling dat het dossier van de Regionale Ontsluiting Geel weer wordt opgestart.
Na de "stavaza" van 10 juli is er achter de schermen op lokaal en bovenlokaal toch wel wat beweging geweest. Uit een rondvraag bleek aanvankelijk dat heel wat betrokken partijen niet voldoende op de hoogte waren van het dossier, maar zich wel begonnen te informeren over het hoe en waarom van de gevraagde ontsluiting. Eens "schudden aan de takken van de bomen" kan soms wel iets in beweging zetten, blijkbaar.
1.000 wagens en 100 vrachtwagens per uur
Inmiddels werden er ook - officieuze - verkeerstellingen gedaan ter hoogte het Sint Dimpnaplein. Op een weekdag tussen 8 en 9 uur kwamen er in één uur tijd zo'n 1.000 wagens en 100 vrachtwagens voorbij gereden. Verkeer dat zich vooral een weg baant door het centrum, zonder dat dit een begin- of eindbestemming is. Deze verkeersstroom heeft ook een impact op de Gasthuisstraat, Diestseweg, Pas en de omliggende straten. Dat een oplossing voor het doorgaand verkeer in het centrum zich opdringt, is wat mij betreft duidelijk.
Mede naar aanleiding van de debatavond van donderdag 1 oktober op Sint Dimpna, die al eens verschoven werd omwille van onvoldoende beschikbare informatie over de mobiliteitsproblematiek, werd deze week dan toch de knoop doorgehakt. Het dossier Regionale Ontsluiting Geel wordt opnieuw opgestart!
Eerst 4 jaar onderzoek
Het oorspronkelijke plan heractiveren was blijkbaar geen optie wegens vernietigd door de Raad van State. Maar via een nieuw procedé volgens het decreet complexe projecten, zou het wel sneller vooruit moeten gaan dan op de gekende klassieke wijze. De onderzoeksfase met vergunningsaanvragen en inspraakvergaderingen zou een 4-tal jaar in beslag nemen terwijl dat vroeger 7 jaar was. Daarna moeten nog wel de nodige budgetten voor de werkzaamheden gevonden worden, vooraleer de werken kunnen starten. Ligt de weg er dan in 2020? In 2025? Wie zal het zeggen…
Concreet betekent dit alles dus niet dat de verbinding er snel zal liggen, er is nog een lange weg te gaan. Ik ben benieuwd hoe het allemaal verder zal evolueren, maar voorlopig onthoud ik dat de noodzakelijke eerste stappen gezet zijn om de leefbaarheid van Sint Dimpna te verbeteren.
Wordt vervolgd...
Wil je op de hoogte blijven? Laat dan je e-mailadres achter op de contactpagina om de blogberichten per e-mail te ontangen!
De knoop is doorgehakt: het dossier rond verbindingsweg Retieseweg-Ring wordt opgestart.
Posted by Ik ben van Geel en daar ben ik fier op! on Wednesday, September 16, 2015