Deel deze pagina!
Regionale ontsluiting: een jaar voor niets
door Hans ClaesenRegionale Ontsluiting GeelVrachtwagens horen niet thuis in een stadscentrum. Dat bleek jammer genoeg eens te meer toen in Oud-Turnhout een jongedame van 21 betrokken was bij een fataal dodehoekongeval. De combinatie van zwaar vervoer en zwakke weggebruikers is allesbehalve een goede zaak. Over enkele dagen start het nieuwe schooljaar. Duizenden fietsers en voetgangers wandelen en fietsen naar de scholen in het centrum van Geel. Maar de vrachtwagens eisen ook daar hun plaats op.
Een jaar geleden, op 15 september 2015, leek er schot in de zaak te komen. Het stadsbestuur kondigde aan om werk te maken van de regionale ontsluiting, die het zwaar en doorgaand verkeer door Sint-Dimpna moet weren. Via het decreet complexe projecten zou het allemaal vooruit gaan. Maar een jaar later is er nog niet veel concreets gebeurd. Meer nog, de "beslissing" van 12 maanden geleden, werd weer ongedaan gemaakt.
PRUP of Complex Project?
Er zijn twee manieren om de nieuwe verbindingsweg te realiseren. De meest gebruikte manier is via de opmaak van een PRUP, een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Dit houdt in dat de Provincie de studies uitvoert, waarna de meest geschikte oplossing wordt voorgesteld. Nieuw sinds vorig jaar is de methode via het decreet Complexe Projecten. Hierbij neemt het Vlaams gewest de teugels in handen. Maar omdat deze manier van werken nog in de kinderschoenen staat, is het niet zeker of dit wel een goede manier van werken is.
Provincie wil, maar Vlaanderen niet
In eerste instantie leek de provincie wel gewonnen voor het idee om de realisatie van de ontsluiting via Complexe Projecten op te starten. De deputatie besliste dan ook in het voorjaar van 2016 om "het proces regionale ontsluiting Geel op te starten via decreet complexe projecten". Maar de minister bevoegd voor ruimtelijke ordening moest op Vlaams niveau zijn fiat nog geven. In juni 2016 werd een "startvergadering" gehouden waarbij de verschillende actoren (stad Geel, Provincie Antwerpen en Vlaamse overheid) aanwezig waren. Daarop werd echter beslist om alsnog "verder te onderzoeken welke methode nu het meest aangewezen is".
Het besluit van dit onderzoek was uiteindelijk, dat het niet mogelijk is om het dossier op te starten als complex project. In augustus viel uiteindelijk een (definitieve) beslissing uit de lucht. De regionale ontsluiting zou door de Provincie Antwerpen opgestart worden als PRUP. De stad Geel zou nauw betrokken worden bij de procedure.
Uiteindelijk zijn we vandaag, een jaar later, weer waar we stonden. De laatste 12 maanden werd er over-en-weer gepalaverd over de te volgen procedure, terwijl de verkeersdruk op het Sint-Dimpnaplein er alleen maar groter op wordt.
Over de verkiezingen getild?
De doorlooptijd van de procedure volgens een PRUP zou 2,5 jaar bedragen. De beslissing over de locatie van de nieuwe ontsluiting zou dan vallen in 2019, na de volgende lokale bestuursverkiezingen. Dat niet iedereen even laaiend enthousiast is over de realisatie van de regionale ontsluiting, lijkt inmiddels een publiek geheim te zijn. Ik ben er echter van overtuigd dat als iedereen de noodzaak zou erkennen en in het algemeen belang van de Gelenaar zou handelen, er al meerdere grote stappen in het dossier genomen zouden zijn.
OK, er zijn al wel enkele aanpassingen gebeurd, zoals wijziging van de voorrangsregeling en het plaatsen van extra verkeerslichten. Maar zolang de de basis van het probleem niet wordt aangepakt - het doorgaand en zwaar verkeer - zal het probleem niet opgelost worden.
Handen uit de mouwen!
Het goede nieuws is dat de voorziene budgetten voor de realisatie nog steeds ter beschikking zijn. Voor de opmaak van het PRUP staat 100.000 euro klaar om te gebruiken, voor de aanleg zelf is er een budget van 11 miljoen euro voorzien in het meerjarenplan na 2020.
Ik weet wel dat het in de politiek en bij de overheid allemaal wat trager gaat. Maar de eerste plannen voor de ontsluiting van Sint-Dimpna dateren inmiddels van voor 2009. Een termijn van 10 jaar - in 2019 wordt verwacht de PRUP-procedure af te ronden - lijkt me toch aan de lange kant te zijn om een oordeel te vellen. Ik hoop dat de lokale overheid en de Provincie Antwerpen het dossier ter harte nemen zodat er snel een beslissing komt over de locatie van de weg en dat de werken in 2020 effectief kunnen starten. De mensen van Sint-Dimpna, de schoolgaande jongeren en alle andere Gelenaars hebben recht op een leefbaar en veilig centrum.
Wens je op de hoogte te blijven van de verdere ontwikkelingen in dit dossier?
Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief!