Deel deze pagina!
Ontdek je plekje: 5 bijzondere locaties in Geel
door Hans ClaesenEr zijn zo van die plaatsen waar iedere Gelenaar regelmatig (voorbij) komt. Maar er zijn ook plekjes die wat minder voor de hand liggen, onbekend zijn voor sommigen, maar toch iets speciaals hebben.
In Geel zijn er heel wat bijzondere plekjes om even bij stil te staan.
Afgelegen, verstopt of net zo dichtbij dat je er niet meer bij nadenkt. Deze 5 plekjes in Geel zijn alvast de moeite waard om - letterlijk en figuurlijk - even bij stil te staan.
De Ooievaarsnest
We zullen beginnen met een voor de hand liggend gebouw in het midden van de Werft. Excuseer, de Havermarkt. De Ooievaarsnest - blijkbaar is "het" in deze niet correct - staat er al sinds midden de 16de eeuw. Aanvankelijk was het een brouwerij en schuur met boomgaard, later werd het een leerlooierij en een herberg. Doorheen de jaren werd er heel wat aan verbouwd, maar structuur op zich bleef bestaan. De oorspronkelijke houten structuur is ook bewaard gebleven bij de laatste renovatie.
Vanwaar de naam? De oorspronkelijke benaming van het gebouw luidt "Den Hooyvaerts Nest", de huidige naam is er duidelijk in herkenbaar. Dat het niet altijd in allerbeste staat verkeerde zien we op onderstaande foto. Gelukkig werd er in de jaren 2000 fameus aan gewerkt.
Momenteel is De Ooievaarsnest de thuishaven van de Geelse Huisvesting, maar in het uiteinde bevindt zich de raadszaal waar de gemeenteraad elke eerste maandag van de maand haar ding doet en waar iedereen dit gebeuren kan aanschouwen. De ene keer is het al wat interessanter dan de andere ;-)
Een grot in het midden van Geel!
We hebben het hier niet over een ondertunneling van de Markt of over stalagmieten en -tieten onder het stadspark. Neen, deze grot vind je in het Art Nouveau-huis van Pain Deco in de Stationsstraat. Het gebouw dat dateert uit 1899 is op zich al de moeite waard om eens binnen te stappen. Het feit dat er sinds 2006 een broodjeszaak is gevestigd, maakt dat alleen maar makkelijker. De veranda achteraan herbergt een grot met rotstuin die de moeite waard is om eens te aanschouwen. Vroeger kon je er in alle gemak een broodje zalm of dubbele croque-monsieur opsmikkelen, helaas is de dag van vandaag enkel de linkerzijde van het gebouw nog publiek toegankelijk.
Deze dames van de turnvereniging uit Leopoldsburg kwamen zich in 2012 vergapen aan de rotsformatie en de mozaïekvloer van Pain Deco: "Een Gaudi in Geel"!
(foto: HBVL)
Het Watermolenpark(je) van Kievermont
Er staat er nog eentje in Oosterlo, maar ook in de buurt van de Molseweg staat nog een in onbruik geraakte watermolen. Tussen Elektromic en Garage Lavrijsen, aan het vlakke bruggetje van de Mol-Nete, vind je een gebouw dat zijn oorsprong vindt in 1472. Aanvankelijk werd de molen in hout opgetrokken, nadien werd er een stenen gebouw met 3 verdiepingen gezet. De dag van vandaag is het een gerenoveerde woning en zijn de sluizen en het waterrad verdwenen.
Wanneer je nog eens passeert aan de Molseweg, neem dan even de tijd om te stoppen ter hoogte van huisnummer 80 en steek je neus eens tussen de bomen aan het netebruggetje. Je ontdekt er een klein parkje dat uitkijkt op het water en op het molengebouw. Een zitbank nodigt uit om nog niet meteen weer te vertrekken.
Het verborgen karrenhuis
Wanneer je door de Nieuwstraat wandelt, zie je voornamelijk winkels. Maar als je tussen Couture Patricia en Herba even door de poort gluurt, ontdek je een bijzonder gebouw. Een beetje mysterieus zelfs, vooral omdat het in Google Straatview volledig werd "geblurred". Gelukkig kan je er wel gewoon je hoofd door de poort steken om eens te loeren. Wat je dan ziet? Een karrenhuis uit 1878 dat jarenlang diende als houtopslagplaats voor aannemersbedrijf Leurs.
De gebouwen zijn beschermd maar niet in bijzonder goede staat en niet publiek toegankelijk. Wat er binnen staat en waar het gebouw voor gebruikt wordt, is me onbekend. Dat het om een bijzonder gebouw gaat, staat vast. De bovenstaande foto's van Diana Hooyberghs maken dat duidelijk.
Een rond punt met lichten en een … euh … kunstwerk
Toegegeven, het is niet bepaald beschermd erfgoed maar je staat er willens nillens (bij) stil: het rond punt aan de Pas. Het feit dat er ronde lichten rond en op de rotonde staan, maakt het al uniek. Maar ook wat in het midden staat is op zijn minst opmerkelijk te noemen. En dan hebben we het nog niet over de naam van het kunstwerk gehad:"Jeukigjonglerend Schrilschrijlings Roerloosbuit". Iemand nog een quizvraag nodig?
Het kunstwerk, dat 750 meter buis bevat en 9 ton weegt, werd eind jaren '90 door Groep Devis aan de stad Geel geschonken om de verbondenheid van het bedrijf met de stad te beklemtonen. Het werd ontworpen door Rudi Suls, ex-werknemer bij Devis. En wat beeldt het beeld uit? Jawel: chaos!
(Foto: Wibo)
Iets van het menselijk ... orgaan?
Het VRT-programma 1.000 Zonnen kwam in juli 2010 langs om de Geelse rotonde van naderbij te bekijken
Welke (verborgen) plekjes heb jij nog ontdekt in Geel? Laat het me weten op info@hansclaesen.be of via de kanalen op deze pagina!