Deel deze pagina!
GheelaMania III: een blik achter de schermen
door Hans ClaesenDimpnadagen, GheelamaniaZo stilaan weet elke Gelenaar het wel: Gheelamania 2015 komt eraan. Wie er (een van) de vorige twee edities ook bij was, kan zich een beeld vormen van wat het spektakel zou kunnen inhouden. Toch is er dit keer een andere verhaallijn en zitten er enkele opmerkelijke passages in verwerkt. Ben jij even benieuwd als ik naar wat we mogen verwachten?
Als nieuwsgierige Gelenaar ben ik alvast op onderzoek uitgegaan naar wat we zoal mogen verwachten van Gheelamania III.
De repetities voor het spektakel zijn al een tijdje aan de gang - van februari om precies te zijn - en tot aan de eerste voorstelling zal er nog hard geoefend worden. Het militair domein Kievermont is één van de locaties waar gerepeteerd wordt, dus op een moment dat de poort openstond ben ik even gaan gluren. Op een groot podium in hal 20 werd op een mooie lenteavond een scène met Franse en Duitse soldaten geoefend. De kostuums en de aankleding van het decor erbij gedacht - en een energieke Luc Stevens aan de andere kant van het podium - kan ik me er al wel wat bij voorstellen.
Pak volk op de planken
Met 518 acteurs op de planken lijkt het wel of half Geel meewerkt aan Gheelamania. In totaal spelen ze 3.000 rollen, zodat je al goed moet kijken om dezelfde acteur te herkennen in meerdere rollen. Die mensen vinden is één ding, ze allemaal volgens het script laten acteren, zingen en dansen is nog een andere zaak. Tijdens de repetities bleek dat hier en daar nog wel wat schaafwerk is, maar het zit wel snor. Het is alvast imposant om te ontdekken dat er in Geel zoveel talent aanwezig is, soms ook bij mensen waar je het misschien nog het minst van verwacht. Straf!
Het verhaal van Anna en Fanny
De legende van de heilige Dimpna ligt ook dit keer aan de basis van de voorstelling. We kijken door de ogen van twee meisjes, die elk hun eigen verhaal vertellen waarbij de Dimpnalegende steeds op de achtergrond aanwezig is. Anna, die soms stemmen hoort, leeft aan het einde van de 18de eeuw. Fanny komt net voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog in Geel terecht. Ze hallucineert erop los en is soms agressief. De hulp die ze in Geel krijgen is - omwille van de periode - verschillend. De situaties waarin ze verzeild geraken ook. De twee verhaallijnen doorkruisen elkaar tijdens de opvoering en vloeien samen in een opmerkelijke slotscène.
Een duik in de Geelse geschiedenis
Doorheen de voorstelling komen ook mijlpalen uit de Geelse geschiedenis aan bod. Zo beleven we Palmenmarkt anno 1800, de opstand tegen de Franse bezetter, de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog en … de rest moet je zelf maar ontdekken!
Tussen 8 en 24 mei zijn er 11 avond- en 4 namiddagvoorstellingen in een tent op de Werft, voor het stadhuis. Zo'n 1.000 toeschouwers kunnen per keer de voorstelling bijwonen. Alle praktische info en de mogelijkheid om online tickets te bestellen vind je op www.dimpnadagen.be. Maar ook bij de dienst Toerisme op de Markt kan je terecht.
Mijn kaarten liggen alvast klaar, ik hoop die van jou ook!
Lees ook: