Deel deze pagina!
Geel: stad op hoog niveau of plattelandsgemeente?
door Hans ClaesenStadsontwikkelingAls je aan de doorsnee Gelenaar de vraag stelt of Geel een échte stad is, zijn de meningen verdeeld. Ja, er is een flinke bevolkingsgroei, maar wie zich op een luttele kilometer van de Markt bevindt, staat nog altijd tussen de koeien in de wei. En dat heeft zo z'n charme. Misschien zorgt meer hoogbouw binnenkort wel voor meer stads- en minder dorpsgevoel. En met enkele projecten die op stapel staan, zou dat wel eens sneller kunnen gebeuren dan je denkt.
Astor-project in Geel
"Het dak van Geel", zo wordt het hoogste gebouw in onze stad omschreven. Momenteel staat het record van 9 verdiepingen op naam van het Velleke in Elsum, een appartementsgebouw dat in 1972 opgetrokken werd. Wellicht wordt dat record in 2017 verbroken door het Astor-project aan de andere kant van de "roet" aan de Kwakkelberg. Dit zorgproject tussen de Klein-Veldenkensstraat en Groenhuis zou 14 verdiepingen gaan tellen.
De laatste jaren werd hier en daar al bescheiden in de hoogte gebouwd. Het IOK-gebouw aan de rotonde van de Antwerpseweg reikt met 6 verdiepingen nog niet halfweg de toekomstige Geelse nok. Aan de overzijde van de rotonde zijn er plannen om een toren van 11 verdiepingen te bouwen. En ook aan het station - op de plaats van de vroegere garage Peetermans - komt een building van 8 hoog.
Meer hoogbouw betekent meer groene ruimte. Maar het geeft ook een ander gevoel over Geel.
"Moet dat wel, zo hoog bouwen?", hoor ik klinken uit bezorgde hoek. Langs de ene kant zal het een andere indruk, zelfs een ander gevoel geven wanneer je door Geel wandelt. Anderzijds is er nood aan meer woongelegenheid. Ofwel dient er in de breedte gebouwd te worden, met verlies van groen en open ruimte, ofwel moet je de hoogte in. Het mes snijdt aan twee kanten.
Dat lang niet iedereen met hoogbouw akkoord gaat, blijkt onder meer uit het project Distelakker. Deze toren van 30 meter zou in de nabijheid van bestaande woningen komen, tot ongenoegen van de omgeving. Hun protest bleek (voorlopig) ook resultaat te hebben; het project zit in de ijskast.
Vorm geven aan de toekomst
De keuze is aan het beleid van vandaag, dat nu vorm geeft aan het Geel van de toekomst. In 2010 werd een Ruimtelijke Visie Hoger Bouwen opgemaakt, die enkele belangrijke aandachtspunten bevat. En ook op het stadsdebat van 17 september 2015 vond hierover een gedachtewisseling plaats. Maar het échte resultaat zal pas zichtbaar zijn wanneer de bouwwerken afgerond zijn.
-
Lees ook: In welke stad wil jij later wonen?
Hoe dan ook, de skyline van Geel zal de komende jaren een metamorfose ondergaan. Kan jij je vinden in hoogbouw in Geel? Of blijft alles beter zoals het was? Laat je mening weten op Facebook of via de gegevens op deze pagina!
De volgende jaren zal de skyline van Geel een metamorfose ondergaan. Kan jij je vinden in hoogbouw, of blijft alles beter zoals het was?
Geplaatst door Ik ben van Geel en daar ben ik fier op! op vrijdag 15 januari 2016