Deel deze pagina!
De Dimpnadagen: hoe het allemaal begon
door Hans ClaesenDimpnadagen, Dimpna, Gheelamania, GezinsverplegingZondag 12 mei 1985 om 15.00u. Dat is het moment waarop mijn eerste herinnering gevormd werd van de "Dimpna-stoet", zoals dat toen noemde. Het hele gebeuren zou uitgezonden worden op tv. Op "Vlaams Brussel 1", net na de herhaling van de IQ Quiz met Herman van Molle. Wat me nog bijblijft van toen is dat alle reclamepanelen in het straatbeeld moesten afgedekt worden met grote witte lakens. Want reclame op tv, dat kon toen nog niet. De gemeentearbeiders belast met die opdracht moesten eens weten dat hun nobele taak na al die jaren tevergeefs geweest is.
Dimpna-stoet op tv
Helaas is er - buiten een oude aankondiging in de tv-rubriek van een oude krant - nog maar weinig terug te vinden van de uitzending van de Dimpna-stoet. Het zou nochtans interessant zijn om te zien hoe Geel de laatste 30 jaar is veranderd. Nee, de kiosk op de Markt stond er toen al niet meer, maar Hotel Het Lam, dat was er nog wel. De ring van de Antwerpseweg richting Mol moest nog aangelegd worden en het Jeukigjonglerend Schrilschrijlings Roerloosbuit bestond nog niet. Maar Dimpna, die werd al 10 jaar lang elke 5 jaar gevierd.
115 jaar geleden: de eerste ommegang
De eerste ommegang werd in 1900 gehouden. Omdat er toen nog meer gewerkt dan gefeest moest worden, deden ze het maar eens in de 25 jaar. In 1975 besliste toenmalig burgemeester Hugo Van Rompaey om er voortaan niet zo lang meer mee te wachten. Een mens wil in de moderne jaren '70 al eens wat vaker buitenkomen en men organiseerde voortaan de Dimpna-stoet elke 5 jaar.
Dat maakt dat - ook al trok de eerste Dimpaommegang 115 jaar geleden uit - we dit jaar pas de 12de editie meemaken. Volgens het oorspronkelijke plan zou die pas in het jaar 2200 uitgegaan zijn. We lopen in Geel dus 185 jaar voor op onze tijd. Maar dat geheel terzijde.
De geboorte van Gheelamania
Omdat alles altijd beter kan, werd in het eeuwenoude concept in 2005 herbekeken. Er zat méér dan een optocht in de Dimpnalegende. "Waarom zouden we er geen hele feestweek van maken", moet toenmalig schepen van cultuur Luc Stevens gedacht hebben. En zo werd Gheelamania geboren: een totaalspektakel dat de geschiedenis van Geel uitbeeldde en elke Gelenaar moest beroeren. Tijdens de eerste opvoeringen was de opkomst niet helemaal naar verwachting, maar wie toch kwam kijken was zo enthousiast dat de non-believers overhaald werden om toch maar een ticket te bestellen: "Ge muttet gezien hemme". Uiteindelijk kwam 1 Gelenaar op 3 kijken.
Vijf jaar later - of vijf jaar geleden, zo u wenst - werd de 2de editie van Gheelamania gehouden. Hier was de vraag naar tickets vanaf de start van de ticketverkoop groter dan in 2005 zodat de voorstellingen al snel uitverkocht geraakten. Ook de extra opvoering op pinkstermaandag was in een mum van tijd volzet.
Dimpnadagen 2015
Over enkele weken is het zover. Dan trekt de Dimpnaommegang door de Geelse straten en barst het Gheelamaniaspektakel los. Een overzicht van de nakende gebeurtenissen:
3 mei 2015 - Dimpnaommegang
Op zondag 3 mei om 15.00u start de ommegang aan de Werft. Van daaruit gaat de stoet naar de Nieuwstraat, Rozendaal, Gansakker, Amandus-De-Vosstraat, St.-Dimpnaplein, Gasthuisstraat en de Markt, om weer te eindigen op de Werft. Plaats genoeg voor de verwachte 10.000 kijklustigen. U komt toch ook?
3 mei 2015 - Middeleeuwse markt
Tijdens en na de ommegang waan je jezelf in de middeleeuwen. Er is animatie voor jong en oud, sfeer en ambiance is gegarandeerd. Naar het schijnt regende het ook minder in de middeleeuwen, dus dat belooft!
8 tot 24 mei 2015 - Gheelamania
Enkele dagen na de ommegang gaat de eerste voorstelling van Gheelamania van start. Meer dan 400 acteurs en figuranten brengen het roemrijke verleden van onze barmhartige stede weer tot leven. Natuurlijk vormt de legende van Dimpna de rode draad door het verhaal. Er zijn zowel avondvoorstellingen (starten om 19.30u) als namiddagvoorstellingen (starten om 14.30u). Het spektakel vindt plaats in een verwarmde tent voor het stadhuis. Tijdens de pauze kan je genieten van een drankje in fuifzaal De Waai. Tickets bestellen kan via deze link of bij de dienst Toerisme op de Markt.
Enkele interessante links
- De legende van Dimpna in 10 zinnen (of 200 woorden)
- The Geel Question: zo kijkt men vanuit het buitenland naar onze barmhartige stede
- Geel Project: videoreportage over Geelse gezinsverpleging van The Milwaukee Journal
- Dimpnadagen Stad Geel - praktische informatie over de Dimpnadagen