Deel deze pagina!
5 gebouwen die de skyline van Geel zullen veranderen
door Hans ClaesenHoogbouw, Ruimtelijke ordening, StadsontwikkelingGeel is een stad in volle verandering. De ene is voorstander van nieuwe en hoge gebouwen, de andere ziet niet graag historische huizen verdwijnen. Hoe dan ook, de vooruitgang is niet te stoppen. De volgende jaren zullen er opmerkelijke projecten opgestart worden, waarvan enkele in 2017 al in een vergevorderde fase zullen zijn.
Was het vroeger beter, of wordt Geel nu pas een echte stad?
Het ene project kwam de laatste maanden al wat meer in de media dan het andere. Maar zowat de hele skyline van het centrum zal er binnenkort anders uitzien. Een kleine opsomming…
De downsizing van de Drijhoek
Momenteel staat er nog 1 recht, maar de Drijhoek bestond oorspronkelijk uit 4 appartementsblokken van 6 verdiepingen. Ze werden gebouwd in 1976 en in 2014 ging de eerste gelijk met de grond. De appartementen voldeden niet meer aan de hedendaagse normen voor wooncomfort, en renoveren was te duur in vergelijking met de kostprijs van een nieuwbouwproject. In totaal moeten er 9 paviljoenen met 4 verdiepingen komen, waarvan er momenteel al enkele opgeleverd zijn. De laatste oude blok zal binnenkort tegen de vlakte gaan om plaats te maken voor de resterende nieuwbouwpaviljoenen. In totaal zijn er dan 112 wooneenheden. In tegenstelling tot de volgende projecten, is dit het enige dat de skyline van Geel niet langer zal domineren.
11 hoog aan de rotonde
De bouwvallige woningen op de Pas, vlakbij de rotonde-met-lichten, werden enkele maanden geleden afgebroken om plaats te maken voor een torengebouw van 11 verdiepingen. Naast 19 appartementen is er ook 3.000 m² aan kantoorruimte voorzien. Ondergronds worden er zo'n 100 parkeerplaatsen ingericht. Deze toren zal na voltooiing de aanblik van Geel voor passerende automobilisten voorgoed veranderen.
Astor-zorgtoren in het veld
Het stadsbestuur leverde in december een bouwvergunning af voor de Astor-zorgtoren tussen Groenhuis en Klein Veldekensstraat. Het nu nog braakliggende terrein zou binnen afzienbare tijd de thuis worden van 164 "ouden van morgen". In een eerder ontwerp telde te toren 14 verdiepingen, bij de goedgekeurde vergunning waren er dat nog 11. Tegen de vergunningsaanvraag werden een kleine 4.000 bezwaarschriften ingediend, waarin onder meer bezwaar gemaakt werd tegen de gekozen locatie en de mobiliteitsoverlast.
Residentie Romano
Op een halve kilometer meter van de Astortoren komt nog een hoogbouwproject. De garage Peetermans aan het station - in een vorig leven was dit de sigarenfabriek Romano - ging tegen de vlakte om plaats te maken voor dit project. Het complex, bestaande uit een torengebouw van 7 verdiepingen en 2 lagere woonblokken, biedt plaats aan 48 appartementen en 2 handelsruimten.
Alinea Rood
Nog in de buurt van het station wordt de hoek van de Stationsstraat en de Rozendaal helemaal platgegooid. Op de plaats van de toonzaal van Alinea en de vroegere vestiging van De Kaashoeve komt een opvallende nieuwbouw. In tegenstelling tot de 3 eerder genoemde hoogbouwprojecten is dit gebouw maar 4 verdiepingen hoog. Op de benedenverdieping komt de nieuwe showroom van Alinea met daarboven 3 appartementen - één per verdieping. Bovenop het gebouw komt een windmolen voor de energievoorziening.
Wie vandaag uit Geel vertrekt en over een jaar of drie pas terug komt - voor een wereldreis of een diepe coma, al hopen we eerder op dat eerste - zal zich bij de terugkomst opnieuw moeten leren oriënteren in Geel. Wordt Geel dan toch een "echte" stad, of boeten we in op onze eigenheid als uit de kluiten gewassen dorp?